Erre figyelni kell: írásban kell kérni, csak úgy lesz ingyenes

Közzétette: Admin 2013. október 27. vasárnap  | Hozzászólás

Rogán Antal pénteken jelentette be, hogy jövő februártól havonta kétszer lehet majd ingyen készpénzt felvenni az automatákból, összesen 150 ezer forintot. Az ügyfeleknek 2014. január 20-ig írásban kell jelezniük a bankjuknál, hogy melyik folyószámláról szeretnének havi két alkalommal ingyen pénzt felvenni.

"A fogyasztók érdekeit szolgálja, hogy munkabérükhöz és nyugdíjukhoz levonás nélkül hozzájuthatnak" - így reagált a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a Fidesz törvényjavaslatára. Rogán Antal pénteken jelentette be, hogy jövő februártól havonta kétszer lehet majd ingyen készpénzt felvenni az automatákból, összesen 150 ezer forintot. A Fidesz frakcióvezetője azt is elmondta: olyan szabályokat hoznak, amelyek értelmében a bankok az így kieső költségeket nem szedhetik be más úton.

Szinte mindenkinek van már bankkártyája, a magyarok többsége azonban továbbra is készpénzzel szeret fizetni. Teszik ezt annak ellenére, hogy a vásárlásnál elköltött készpénz felvételét kétszer akkora tranzakciós illeték terheli, mint a kártyás fizetést vagy az átutalást. Bankkártyás vásárláskor minden ezer forint után három, készpénzfelvételkor hat forintot kell fizetni. 100 ezer forintnyi automatás készpénz-felvétel esetén 600 forint a tranzakciós illeték, ami éves szinten 7200 forintos kiadást is eredményezhet.

Szeptember végén fordult a kormányhoz segítségért a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, mert a nyugdíjasok és alkalmazottak panasszal fordultak hozzájuk a megnövekedett költségek miatt. A szóvivőjük örül annak, hogy ilyen gyorsan megoldás születhet az ingyenes készpénzfelvételről. "Ez mindenképpen a fogyasztók érdekeit szolgálja, hiszen alapvetően mindenkinek a munkabérét utalják a bankszámlákra, ehhez pedig levonások nélkül kellene hozzájutni" - mondta a Híradónak Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője.  

A Híradó az ügyben kereste a Magyar Bankszövetséget is, de nem érték utol a szervezetet. Korábbi közleményükben azt írták: üdvözlik és támogatják, hogy a lakossági bankkártya-használatot ne terhelje tranzakciós illetékfizetési kötelezettség, azzal viszont nem értenek egyet, hogy a bankkártyával történő készpénzfelvétel tényleges költségeit se érvényesíthessék a szolgáltatók. Úgy vélik: az, hogy a mindennapi készpénzszükségletnél több pénzt lehet ingyen felvenni, a szürkegazdaság erősödéséhez vezethet.

Az MNB ellenőriz

Rogán Antal pénteken jelentette be, hogy benyújtotta az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét biztosító indítványát. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: jövő év február elsejétől minden 16. életévét betöltött magyar állampolgár havonta kétszer, összesen 150 ezer forintig ingyen vehet fel pénzt egy előzetesen megjelölt számláról, bármelyik automatánál. A politikus hangsúlyozta: a törvény arról is rendelkezik, hogy a bankok az így kieső tranzakciós illetéket más úton ne szedhessék be az ügyfelektől.

Utóbbit a Magyar Nemzeti Bank ellenőrizheti majd, amely most már a pénzügyi felügyeleti jogokat is gyakorolja - jelentette ki a politikus. Rogán Antal kiemelte: az ügyfeleknek 2014. január 20-ig írásban kell jelezniük a bankjuknál, hogy melyik folyószámláról szeretnének havi két alkalommal ingyen pénzt felvenni.

forrás: hirado.hu

Hír kategória : Aktuális
Hír címkék: pénzfelvét, jelezni, kell, havi, 2, alkalom

Neked ajánlott :

  Ha szeretnél emailben értesülni a legérdekesebb és legfontosabb hírekről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Legnépszerűbb képek a hónapban

  Legnépszerűbb videók a hónapban

   © 2013 hirma.hu. Minden jog fenntartva!

   Lájkold a HIRMA.HU facebook oldalát, hogy folyamatosan értesülj a legérdekesebb hírekről!

   A legérdekesebb hírek egy helyen!

   ×